torstai 13. toukokuuta 2010

Niksipirkassa on viisauden alku

Köyhistelyn ja hassunhauskojen käytännön poppakonstien raamattu, Niksipirkka, opastaa meitä yrittäjiäkin uran alkuvaiheessa oikeille poluille.

http://oiva.turkuai.fi/images/penninvenytys_yleiskuva.jpg

Miten vähällä sitä loppujen lopuksi pärjääkään, kun uhraa hieman ajatusta ja miettii huolella mikä onkaan tarpeellista ja mikä ei.

"Sateessa pyöräillessä jalat yleensä kastuvat. Helpon ja halvan sadeasun saat, kun kierrät puutarhaletkua jalkojen ympärille ja kiinnität koko komeuden hakaneulalla" (Pirkka 4/2003)

On hyvä miettiä, että tarvitsetko oikeasti sen oman toimiston vai voitko tehdä töitäsi kotoa käsin tai jakaa toimiston muiden kanssa? Voitko käyttää vanhaa tietokonettasi tai ostaa käytetyn? Tarvitko välttämättä uusia maksullisia ohjelmistoja vai voitko käyttää vaikka open source –pohjaisia ilmaisia tuotteita?

Jos olet hakenut jonkun yrittäjälainan, niin 20 000€ tililläsi saattaa yhtäkkiä vaikuttaa paljolta ja muutamien satasten investoinnit pieneltä siinä numerojonossa. Karkkirahaa, niin kuin muutama miljardi suhteessa Kreikan valtion kokonaisvelkaan.

Mutta muutamalla satasella, jonka kuluttaa niihin upeisiin kultareunaisiin käyntikortteihin, saattaa saada paljon enemmän hyötyä sijoittamalla sen johonkin muuhun. (Ja lisäksi käyntikortit kannattaa tilata ehdottomasti täältä: http://www.moo.com)

Älä siis sokaistu rahan käytön suhteen, sillä se kuluu paljon helpommin tililtäsi kuin se sinne karttuu. Ensimmäinen tehtävä onkin lajitella investoinnit pakollisiin ja sellaisiin, joita ilmankin pystyt toimimaan omalla alallasi riittävän hyvin.

"Hyvä keino yösuunnistuksen harjoitteluun on laittaa mustat sukkahousut päähän. Maasto pimenee sopivasti, eikä hyttysiäkään tule silmiin." (Pirkka 5/2003)

Alussa tapahtumat etenevät hitaasti. Paljon hitaammin kuin ikinä haluaisitkaan. Nuori, ketterä ja intoa puhkuva yritys huomaa pian, että päätökset suuremmissa firmoissa venyvät ja paukkuvat.

Jos yösuunnistus on alasi, niin päiväsaikaan sitä voi kyllä treenata sukkahousut päässä, mutta en suosittele, että jätät ansiotyösi ennen kuin yö saa.

Selväjärkisemmin sanottuna on taas miettimisen paikka siinä, milloin irrottautua päätoimiseksi yrittäjäksi. Pystytkö tekemään valmistelevia toimia muutaman tunnin illassa nykyisten töiden ohessa? Voitko jättäytyä puolipäiväiseksi työntekijäksi? Tai ehdottaa nykyiselle työnantajalle jotain ratkaisumallia, josta olisi molemmille hyötyä?

Monesti yrittäjälle aikaisempi työnantaja on myös ensimmäinen asiakas. Ei kannata lähteä siis ainakaan ovet paukkuen, vaan olla asian suhteen avoin ja etsiä yhteistyömahdollisuuksia tai ainakin sopuisaa ja joustavaa eroa.

Muistan, että itsekin aloitimme Suomessa Piiraisen Tonin kanssa yritystoiminnan vähän liian nopeasti ja liian reteesti. Johtui ehkä siitä, että Bangladeshissa olin tehnyt köyhäilyn maailman ennätyksen ja aloittanut Sisu Technologies Ltd:n n. 200€:lla sikäläisen liikekumppanini vanhempien yläkertaan.

Suomessa laitoimme yhdessä pystyyn Base International Oy:n ja lähes ylitse kuohuvasta innostuksesta huolimatta ensimmäisenä vuotena puhelin ei paljon pirissyt. Saimme tukiaisia ja yrittäjälainan mutta näin jälkeenpäin ajateltuna ne olisi voinut sijoittaa paremmin. Toinen meistä olisi voinut pitää työpaikkansa ja tienata rahaa tai tehdä töitä alihankintana entiselle työnantajalleen. Ne pitkät päivät, joita teimme, tuntuvat nyt hieman ylimitoitetuilta. Vähemmälläkin olisi voinut päästä ja saada jopa enemmän. Nyt söimme omasta kuormasta ja rahat katosivat tililtä 14 tunnin työpäivistä huolimatta. Missä oli Niksipirkka silloin?

Sukkahousuista on moneksi;

http://ls.purkki.org/jokes/niksipirkka.txt

2 kommenttia:

  1. Näin juuri. Hyviä vinkkejä Mikolta. Itse antaisin jokaiselle yrittäjälle vielä lisäksi muutaman vinkin:

    1. Ota tilitoimisto. Se maksaa, mutta on varmasti rahan arvoinen. Sinne voi aina soittaa ongelmatapauksissa ja sieltä saa neuvon. Joten jos kirjanpito ei kuulu bisnekseesi, niin jätä se ammattilaisille.

    2. Älä ota työntekijöitä. Tai lähinnä kartta tarpeettomia työntekijöitä. Mieti voisiko saman homman hoitaa esim. alihankinta-suhteella. Tämä koska kun töitä ei olekkaan palkan maksat aina, mutta alihankkijalle maksat vain tehdystä työstä.

    3. Älä puuhastele epäolennaisen kanssa vaan yritä keskittyä olennaiseen. Muista että yrityksesi ensimmäinen tehtävä on markkinoida ja sitten myydä. Vasta sen jälkeen pääsette tuotteenne pariin.

    Siinä muutama vinkki mitä tuli äkkisältään mieleen. Kyllähän näitä olisi jopa oman blogi-postauksen verran ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, nämä ovat erinomaisia myös. Ajattelinkin vielä näitä sivuta seuraavassa kirjoituksessani. Kiitos Jani!

    VastaaPoista