keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Suomi ja yhteiskunnalliset innovaatiot - Tilaisuus tekee var...akkaan! (Osa 2.)



Uskoisitteko tänä päivänä, jos julistaisin, että Suomen julkinen sektori on pullollaan kekseliästä ja innovaatiivista sakkia? Niinpä. Moni heiluttaisi päätään epäuskoisena, kun toinen puoli putsaisi aamukahveja näppäimistöltä.
Voisin kuitenkin luetella vaikka sen sata maailmankin mittakaavassa ainutlaatuista innovaatiota, jotka suomalainen yhteiskunta on vuosikymmenten saatossa polkaissut pystyyn. Onneksi minun ei tarvitse, sillä ex-kansanedustaja, lääkäri ja kirjailija Ilkka Taipale on sen tehnyt kirjassaan "100 Social Innovations from Finland". Se on käännetty jo 17 eri kielelle. 
En itsekään ole varma onko tuota innovatiivisuutta julkisella puolella enää jäljellä. Sen verran päätähuimaavaa meininki on ollut viime aikoina ihan muulla tavoin. Itse asiassa olen sitä mieltä, että innovatiivisuus on kostautunut yhteiskunnassamme siten, että otamme aikaisemmat saavutukset - nuo vanhalla kunnon maalaisjärjellä toteutetut keksinnöt - itsestäänselvyyksinä emmekä koe niitä mitenkään globaaleita markkinoita disruptoiviksi tuotteiksi tai palveluiksi. Siis sellaisiksi, joiden etsimiseen on nyky-Suomessa valjastettu kissat, koirat ja sukupuuton partaalla heiluvat saimaannorpat.
Asioiden itsestäänselvyytenä ottaminen yhdistettynä suomalaisen sosiaalidemokratian lamauttavan lannistavaan vaikutukseen yrittäjyyteen sen kaikilla tasoilla on johtanut siihen, että jopa Taipaleen kirjassa mainittu rakas joulupukkimme on ajettu konkurssiin (YLE 20.8.2015).
Toista yhtä rakastettua, kirjassa myös esiintuotua, kansallista instituutiota ja yhteiskunnallista ilmiötä, suomalaista saunaa, suoraan sanottuna väkisinmaataan keski-eurooppalaisten toimesta. Ai miksi saimaannorppa on uhanalainen? Siksi, koska joka kerta, kun tiukkoihin Adidas-verkkareihin pukeutunut saksalainen saunameister heiluttaa "Finnische Saunan" hikilöylyissä pyyhettä saunojan naaman edessä, Ukko ylijumala tappaa yhden kuutin. Miksi kukaan ei välitä siitä, että suomalaisille kaikista tärkeintä asiaa ja meidän tunnetuinta brändiä sitten Molotovin-cocktailin hyväksikäytetään näin? Kuka tulisi kertomaan saksalaisille miten oikeassa Finnische Saunassa saunotaan?
Mutta toivoa on! Suomalaisille äideille vuodesta 1937 jaettu äitiyspakkaus on yksi yhteiskunnallisista innovaatioista, jotka ovat taanneet kaikille suomalaisille lapsille mukavan pehmoisen alun elontielle. Vaikka itse lähes viisikiloisena möhkäleenä en pahvilaatikkoon päiväunille mahtunutkaan, niin kysymys "miksi suomalaiset lapset nukkuvat pahvilaatikossa?" on saanut ulkomaisen lehdistön kirjoittamaan äitiyspakkauksesta ylistävään sävyyn jo vuosikymmeniä.
KELA ei aiemmin halunnut laatikoita ulkomaan eläville myydä rahaa vastaan, vaikka pikaisen vilkaisun perusteella ulkomaalaiset äidit etsiskelivät niitä suomalaisilta vauvafoorumeilta jo yli kymmenen vuotta sitten. 
Viime vuonna eräs isyyslomallaan (suomalainen innovaatio sekin) pahvilaatikkoa ihmettelevä nuori isi pisti kuitenkin tuumasta toimeen ja perusti kaveri-isien kanssa firman. Finnish Baby Box Oy sai viime vuonna lähes epäreilulta kuulostavan lähdön startup-taipaleelle, kun kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa tietävät jo mistä on kyse. Nyt tarvii vain kertoa heille mistä sitä saa.
Vaikka amerikkalaiset ovat tietenkin myyneet "Finnish Baby Box" -tuotetta halukkaille jo kauan tätä ennen, niin on tämä Suomi-isien esimerkki positiivinen poikkeus suomalaisten yhteiskunnallisten innovaatioiden kaupallistamisessa ja tilaisuuteen tarttumisesta.
Vanhan ajan innovatiivisuutta nyky-Suomi olisi voinut osoittaa käyttämällä saatua julkisuutta hyväkseen ja luomalla esim. suomalaisen BabyBox -brändin, jota lisenssoimalla tai sertifikaatteja myöntämällä voitaisiin auttaa suomalaisia lastenvaate- ja -tarvikeyrityksiä menestymään maailmalla. Samanlainen malli toimisi myös aidon suomalaisen saunakulttuurin kansainvälistämisessä.
Pahvilaatikkoa vielä enemmän suitsutusta kansainvälisessä mediassa on saanut suomalainen koulutus. Paneudutaan siihen vasta seuraavissa kirjoituksissa, sillä haluan lopettaa tämän blogin duurisointuun.  
Linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti