perjantai 4. syyskuuta 2015

Pakolaiskriisi ja muutoksen mestarit (Tilaisuus tekee var...akkaan osa 3.)


Olen aina toivonut, ja myös uskonut siihen, että Suomesta voisi tulla maailmassa koeponnistamo kaikille uusille tavoille ja innovaatioille tehdä työtä, olla sekä elää. Olemme mielestäni siihen sopivan kokoinen, kohtuullisen koulutettu ja suhteellisen sivistynyt ryhmä ihmisiä, joka elää melko toimivassa yhteiskunnassa.
Yhteiskuntamme on läpikäynyt todella suuren muutoksen viime vuosisadalla maatalousyhteiskunnasta teknologisesti edistyneeseen kaupunkiyhteiskuntaan. Ja niin kuin vanha viisaus sanoo; vain muutos on pysyvää. 
Tätä vanhaa viisautta vaalien voi historian kirjoja ahkerasti pläräilevä oppia näkemään myös tulevaisuuteen melko tarkasti. Ja menneiden tapahtumien valossa voi turvallisesti tehdä huomion, että muutosta vastaan pyristely ja menneisyyteen haikailu on paitsi turhaa, niin myös typerää. Nyky-typeryyksistä käy esimerkkinä monissa maissa asetetut kieltolait uusien teknologioiden suhteen (Vrt. Uber). Ei hevosettomien ajovaunujen tuloa estänyt 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa laki, joka pakotti ihmisen kävelemään esi-autojen edellä punaista lippua heiluttaen. Perusteena oli ihmisten turvallisuus, mutta todellinen syy oli perinteisten hevosellisten vankkureiden omistajien lobbaus ja pelko bisneksensä menettämisestä. Ihan kuin Uberin tapauksessakin.
Tunnemme historiamme, olemme läpikäyneet muutoksen ja tiedämme jo vallan hyvin, että kesää seuraa talvi ja lihavaa vuotta laiha. Miten pystyisimme paremmin ottamaan huomioon jatkuvan muutoksen yhteiskuntamme tulevaisuuden rakentamisessa? Muutosta ei voi hallita, mutta osaisimmeko ottaa sen vastaan ketterästi, pelkäämättä ja yhtenä tärkeänä kauaskantoisena osana suunnitelmissamme? Voisiko meistä tulla muutoksen mestareita? 
Tämän hetken puhuttavin aihe on pakolaiskriisi ja maahanmuutto. Maahanmuuttajat joutuvat käymään henkilökohtaisella tasolla, lyhyessä ajassa massiivisen muutoksen. Heidän kykynsä sopeutua uuteen tilanteeseen on yksilöllistä ja on olemassa paljon ihmisiä, joille se on todella haastavaa. On kuitenkin kaikkien etu, että yhteiskunta tekee kaikkensa uuden tulijan sopeutumisen helpottamiseksi. 
Suomen kestämätön ongelma parin vuosikymmenen päästä on väestön ikärakenne. Monen katse ei lausunnoista päätellen sinne asti vielä kanna, vaikka väestön ikääntyminen vaikuttaa jo nyt negatiivisesti työmarkkinoiden ja talouden kehitykseen. 
Maahanmuuttomäärät taas tuskin kääntyvät laskuun. Siitä pitää huolen väestönkasvu Aasiassa ja Afrikassa sekä ilmaston lämpenemisen myötä yleistyvät luonnonkatastrofit. Ihmisten liikkumista ei voida loputtomiin estää muureja rakentamalla ja rajoja tiukentamalla. 
Uskallanpa väittää, että tässä(kin) tapauksessa muutosta vastaan haraaminen ja muutoksen vastustamisen ylläpitäminen itse asiassa maksaa vähintään saman, kuin tehokkaiden ratkaisujen löytäminen maahantulevien ihmisten sopeuttamiseksi. Mutta samalla tuottaa paljon vähemmän, sillä muureja pystyttävä eristää aina myös itsensä.
Palatakseni ensimmäiseen lauseeseeni; Voisiko Suomi olla edelläkävijä tässä asiassa? Osaammeko nähdä pakolaiskriisin mahdollisuutena kehittää jotain, jonka avulla emme sopeuta paitsi maahantulijoita, vaan koko Suomen (ja Euroopan) vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin? 
Meillä on jo huomattava määrä tietoa käytettävissä hyvistä ja huonoista käytännöistä. Meillä on koulutettuja ihmisiä, jotka ovat käyneet prosessin henkilökohtaisesti läpi ja pystyvät antamaan oman kokemuksensa käyttöön. Meillä on onneksi äänekkäästi pelkonsa ilmaisevien ihmisten lisäksi suuressa enemmistössä ne, jotka aidosti ja koko sydämestään haluavat auttaa hädässä olevia ja rakentaa avointa maailmaa. Meillä on Internet, jonka avulla voimme yhdistää avuntarvitsijan ja auttajan ennennäkemättömin tavoin, monella eri tasolla. Ja meillä on kouluja, lukemattomia järjestöjä, ohjaajia, opettajia ja uudestaan; meillä on Internet sitä varten, että jokainen voi aloittaa itselleen sopivalta tasolta ja löytää oman talenttinsa ja tapansa oppia.
Sen lisäksi meillä on ihan mahdottomasti tilaa asua ja elää. 
Pakolaiskriisi tulisi nähdä tilaisuutena sopeutua suureen globaaliin rakennemuutokseen, josta olemme nähneet vasta vähän alkusoittoa. Sopeutumisen ratkaiseminen modernit online-teknologiat, ihmisten auttamisenhalun ja olemassa olevan infran sekä aineettoman pääoman, kuten koulutuksen ja osaamisemme, yhdistäminen on itse asiassa avain kestävään kehitykseen. Se on avain tulevaisuuteen, jossa pärjäävät vain muutoksen mestarit.
Linkkejä ja viitteitä;
Uudenlaiset oppimisratkaisut: http://www.claned.com
Auttajat ja apua tarvitsevat yhdistyvät: http://www.volundeer.com
 Järjestötoiminta ja liikunta sopeuttamisessa: http://www.liikkukaa.org/

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Suomi ja yhteiskunnalliset innovaatiot - Tilaisuus tekee var...akkaan! (Osa 2.)



Uskoisitteko tänä päivänä, jos julistaisin, että Suomen julkinen sektori on pullollaan kekseliästä ja innovaatiivista sakkia? Niinpä. Moni heiluttaisi päätään epäuskoisena, kun toinen puoli putsaisi aamukahveja näppäimistöltä.
Voisin kuitenkin luetella vaikka sen sata maailmankin mittakaavassa ainutlaatuista innovaatiota, jotka suomalainen yhteiskunta on vuosikymmenten saatossa polkaissut pystyyn. Onneksi minun ei tarvitse, sillä ex-kansanedustaja, lääkäri ja kirjailija Ilkka Taipale on sen tehnyt kirjassaan "100 Social Innovations from Finland". Se on käännetty jo 17 eri kielelle. 
En itsekään ole varma onko tuota innovatiivisuutta julkisella puolella enää jäljellä. Sen verran päätähuimaavaa meininki on ollut viime aikoina ihan muulla tavoin. Itse asiassa olen sitä mieltä, että innovatiivisuus on kostautunut yhteiskunnassamme siten, että otamme aikaisemmat saavutukset - nuo vanhalla kunnon maalaisjärjellä toteutetut keksinnöt - itsestäänselvyyksinä emmekä koe niitä mitenkään globaaleita markkinoita disruptoiviksi tuotteiksi tai palveluiksi. Siis sellaisiksi, joiden etsimiseen on nyky-Suomessa valjastettu kissat, koirat ja sukupuuton partaalla heiluvat saimaannorpat.
Asioiden itsestäänselvyytenä ottaminen yhdistettynä suomalaisen sosiaalidemokratian lamauttavan lannistavaan vaikutukseen yrittäjyyteen sen kaikilla tasoilla on johtanut siihen, että jopa Taipaleen kirjassa mainittu rakas joulupukkimme on ajettu konkurssiin (YLE 20.8.2015).
Toista yhtä rakastettua, kirjassa myös esiintuotua, kansallista instituutiota ja yhteiskunnallista ilmiötä, suomalaista saunaa, suoraan sanottuna väkisinmaataan keski-eurooppalaisten toimesta. Ai miksi saimaannorppa on uhanalainen? Siksi, koska joka kerta, kun tiukkoihin Adidas-verkkareihin pukeutunut saksalainen saunameister heiluttaa "Finnische Saunan" hikilöylyissä pyyhettä saunojan naaman edessä, Ukko ylijumala tappaa yhden kuutin. Miksi kukaan ei välitä siitä, että suomalaisille kaikista tärkeintä asiaa ja meidän tunnetuinta brändiä sitten Molotovin-cocktailin hyväksikäytetään näin? Kuka tulisi kertomaan saksalaisille miten oikeassa Finnische Saunassa saunotaan?
Mutta toivoa on! Suomalaisille äideille vuodesta 1937 jaettu äitiyspakkaus on yksi yhteiskunnallisista innovaatioista, jotka ovat taanneet kaikille suomalaisille lapsille mukavan pehmoisen alun elontielle. Vaikka itse lähes viisikiloisena möhkäleenä en pahvilaatikkoon päiväunille mahtunutkaan, niin kysymys "miksi suomalaiset lapset nukkuvat pahvilaatikossa?" on saanut ulkomaisen lehdistön kirjoittamaan äitiyspakkauksesta ylistävään sävyyn jo vuosikymmeniä.
KELA ei aiemmin halunnut laatikoita ulkomaan eläville myydä rahaa vastaan, vaikka pikaisen vilkaisun perusteella ulkomaalaiset äidit etsiskelivät niitä suomalaisilta vauvafoorumeilta jo yli kymmenen vuotta sitten. 
Viime vuonna eräs isyyslomallaan (suomalainen innovaatio sekin) pahvilaatikkoa ihmettelevä nuori isi pisti kuitenkin tuumasta toimeen ja perusti kaveri-isien kanssa firman. Finnish Baby Box Oy sai viime vuonna lähes epäreilulta kuulostavan lähdön startup-taipaleelle, kun kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa tietävät jo mistä on kyse. Nyt tarvii vain kertoa heille mistä sitä saa.
Vaikka amerikkalaiset ovat tietenkin myyneet "Finnish Baby Box" -tuotetta halukkaille jo kauan tätä ennen, niin on tämä Suomi-isien esimerkki positiivinen poikkeus suomalaisten yhteiskunnallisten innovaatioiden kaupallistamisessa ja tilaisuuteen tarttumisesta.
Vanhan ajan innovatiivisuutta nyky-Suomi olisi voinut osoittaa käyttämällä saatua julkisuutta hyväkseen ja luomalla esim. suomalaisen BabyBox -brändin, jota lisenssoimalla tai sertifikaatteja myöntämällä voitaisiin auttaa suomalaisia lastenvaate- ja -tarvikeyrityksiä menestymään maailmalla. Samanlainen malli toimisi myös aidon suomalaisen saunakulttuurin kansainvälistämisessä.
Pahvilaatikkoa vielä enemmän suitsutusta kansainvälisessä mediassa on saanut suomalainen koulutus. Paneudutaan siihen vasta seuraavissa kirjoituksissa, sillä haluan lopettaa tämän blogin duurisointuun.  
Linkkejä: